Kirası sabit olan dairenizi devren kiraya verebilir misiniz?

zenrcade

Active member
S: Brooklyn'de kirası sabit bir dairede yaşıyorum ve kira sözleşmemin yenilenmesi gerekiyor. Okula şehir dışına gitmeyi planlıyorum ve dairemi kiraya vermem gerekiyor. Ancak kira sözleşmem, “bu uygun fiyatlı konut programı kapsamında herhangi bir şekilde alt kiraya verilmesi veya kira kontratımın devredilmesi kesinlikle yasaktır ve yasa dışıdır” şeklinde bir hüküm içermektedir. Ev sahibim bu madde nedeniyle şunu söyledi (“Ek N -1'in bir kısmı: Kira sözleşmesinden önce onay ve sertifika”) Kira sözleşmesini başkasına devretme veya dairemi devretme hakkım yoktur. Ev sahibim bu düzenlemeyi yapabilir mi? Sevdiğim bu evi korumak için (varsa) hangi adımları atabilirim?

A:
Çoğu durumda, kirası sabit olan kiracılar, dairelerinin devren kiraya verilmesini talep etme konusunda yasal fırsata sahiptir ve ev sahipleri makul olmayan bir şekilde rızayı geri çekemezler. Kiracıların da kanunda belirtilen süreci takip etmesi gerekiyor ve alt kiralama süresi dört yıllık sürenin iki yılından fazla olamaz.

Manhattan'da emlak hukuku uygulayan David A. Kaminsky, N-1 kiralamalarının yasayı ihlal ettiğini söyledi. Bununla birlikte, kamu konutları ve “onay için anayasal veya yasal kriterlerin bulunduğu diğer birimler” de dahil olmak üzere, alt kiracılık yasasında istisnalar bulunduğunu unutmayın.

Neyin “makul” veya “mantıksız” olduğu sorusundan başlayarak başka olası zorluklar da var. Sonuçta iş hakime düşüyor. Örneğin, potansiyel kiracınızın kirayı karşılamaya yetecek geliri yoksa ev sahibiniz makul bir şekilde izni reddedebilir.


Ayrıca, asıl ikametgahınız başka bir yerdeyse, ev sahibiniz yasal yollara başvurarak kiracılığınızı feshedebilir; Kira sözleşmenizin şartlarına bağlı olarak ev sahibinizin yasal ücretlerini ödemeniz gerekebilir.

Şehrin Kira Yönergeleri Kurulu, kirası sabit olan kiracılara, eğer üniversiteye gitmek için ayrılırlarsa “yine de birincil sakinler olarak kabul edilebileceklerini” söylüyor. Nihai kararı mahkemeler verir ve vergi beyannamenizdeki adres, araç kayıtları, sürücü ehliyetleri, oy verme adresleri ve yılda 183 günden daha az süreyle ikamet etme durumu gibi faktörleri dikkate alabilir.


Bir alt kira sözleşmesi imzalarsanız ve ev sahibiniz sizi mahkemeye verirse, haksız ret talebinde bulunabilirsiniz. Hukuk Hizmetleri NYC'nin Şehir Genelinde Konut Uygulaması müdür yardımcısı Ami Shah, bu işe yaramazsa muhtemelen geri taşınarak sorunu çözebileceğinizi söyledi. Ancak kiracının asıl ikametgahının başka bir yerde olduğunun tespit edildiği durumlar genellikle bu şekilde çözümlenememektedir.

Konut emlak haberleriyle ilgili haftalık e-posta güncellemeleri için buradan kaydolun.